SF-café mei 2018

Van De Weyer, de nieuwe Charly’s

 

Ditmaal waren we met zijn zessen: Ludwine Van Assche, Jan Van ’t Ent, Frank Roger, Finn Audenaert Peter De Weerdt en ik. Voor een keer verliep het treinverkeer vlot. ’s Morgens waren er geen vertragingen!

 

De eerste jaren van het SF-café kwamen we regelmatig samen in brasserie Charly’s aan het station van Leuven. De naam verwees naar de tv-reeks Charlie’s Angels uit de seventies over drie sexy detectives. De Charly’s ging twee jaar geleden dicht. Het gebouw is ondertussen gerenoveerd en sinds enkele weken is het pand weer open met dezelfde eigenaar, dezelfde kok en dezelfde menukaart. Toch belooft Van De Weyer om elke drie maanden de menukaart aan het seizoen aan te passen. Het interieur is natuurlijk wel vernieuwd en is nu in retrostijl. We waren unaniem in ons oordeel: de renovatie krijgt van ons goede punten.

 

25 wereldconventies voor Peter

 

Buiten op het Martelarenplein speelde het Vlaams Jeugd Harmonie Orkest… alsof ze wisten dat Peter deze week verjaarde. Peter heeft de komende maanden nog meer te vieren. Hij gaat naar de wereldconventie in San Jose. Dat wordt zijn vierentwintigste wereldconventie. Wanneer hij dan later dit jaar de World Fantasy Convention in Baltimore bezoekt, is dat weliswaar zijn eerste fantasy wereldcon, maar tegelijkertijd zijn vijfentwintigste wereldconventie.

 

Holland SF

 

Uit Nederland komt heuglijk nieuws: binnenkort verschijnt het magazine Holland SF opnieuw! Jan had een proefnummer van Holland SF nr. 2018/X bij zich. Het blad is keurig verzorgd uitgegeven in vierkleurendruk.

 

Frank Roger toonde ons een exemplaar van de tweede druk van verhaal Bonobo Sapiens, uitgegeven in de Rare Boekjes Reeks.

 

Binnen twee weken gaan Finn en ik naar de boekvoorstelling van The Stopgap Spaceman in Waterstone’s in Brussel. Dat is de nieuwe verhalenbundel van Graham Andrews. Guido Eekhaut mailde dat de signeersessie van zijn misdaadroman De Verdwijning in de Standaard Boekhandel in Leuven is verplaatst van 5 mei naar 30 juni. En op 31 mei gaat Finn naar het internationale literatuurhuis Passa Porta in Brussel, waar Jeroen Theunissen Jouw Huid voorstelt. Voor alle duidelijkheid: Jouw Huid is geen genreboek, maar een roman over de diversiteit in Brussel.

 

De boerderij van de toekomst

 

De voorbije week zond Canvas de driedelige documentaire-reeks Cities of Tomorrow uit. De derde aflevering Urban Farms over verticale stadsboerderijen herinnerde Ludwine aan een les die ze indertijd over dit onderwerp gaf. Ze vroeg zich af of haar oud-leerlingen ook naar deze reeks op tv zouden hebben gekeken?

 

Johan Daisne

 

Mijn eerste kennismaking met het magisch-realisme was op school. In de les Nederlands werd De Trein der Traagheid van Johan Daisne - cursorisch - gelezen. Niet iedereen heeft even goede herinneringen aan dat cursorisch lezen en de verplichte leeslijsten. Bij mij viel De Trein der Traagheid in elk geval wel in de smaak. Later las ik van Johan Daisne ook nog De Man die zijn Haar kort liet knippen en zijn magisch-realistische debuutroman De Trap van Steen en Wolken. André Delvaux verfilmde De Man die zijn Haar kort liet knippen met Senne Rouffaer en De trein der Traagheid werd Un Soir, Un Train met Yves Montand en Anouk Aimée.

 

Johan Daisne was een Gentenaar en hoofdbibliothecaris van de Openbare Stadsbibliotheek. Frank Roger had voor ons een anekdote over Johan Daisne in petto: Frank zijn grootoom, Gerard Ceunis, was bevriend met de ouders van Johan Daisne. Gerard Ceunis verhuisde naar Engeland en baatte er een winkel met regenkledij uit. Hij schreef twee toneelstukken die echter nooit opgevoerd werden. De man schilderde ook. In Vlaanderen is hij niet bekend, maar hij heeft een zekere bekendheid in Engeland. Op zijn achttiende bezocht Johan Daisne Gerard Ceunis in Engeland en werd verliefd op diens dochter Vanna. Op de kaft van Als Kantwerk aan de Kim van Johan Daisne staat trouwens een portret van de auteur, geschilderd door Gerard Ceunis.

 

Star Wars

 

Onze volgende uitstap is naar Brussel. We bezoeken op zondag 17 juni de tentoonstelling Star Wars Identities op de Heizel. Wil je meekomen, mail dan naar sfcafeleuven@gmail.com. Dan hoop ik ook de datum en plaats het volgende SF-café te kunnen bevestigen. Dat zal mogelijk op 2 september in Gent plaatsvinden. Finn en Frank Roger trokken op inspectie uit. De Comic Sans Bar zal ons te luidruchtig zijn. Daarom stellen ze voor om te eten in restaurant Du Progrès, waar ook de maandelijkse bijeenkomst van het Jean Ray Genootschap is. De juiste datum en locatie worden nog gemaild en in de online agenda gepubliceerd.

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb